Inloggen

Inloggen

Text grootte

Lelievletten

De lelievlet is in de jaren 50 ontworpen door de scheepsbouwer Teunis Beenhakker. Voor die tijd hadden WaterScoutinggroepen allerlei soorten boten waarmee ze zeilden, maar ze vonden dat elke groep dezelfde soort boten nodig had om eerlijke wedstrijden tegen elkaar te zeilen. Ook moest er in geroeid en gewrikt kunnen worden.

 
Teunis zorgde ervoor dat zijn Lelievletten dit allemaal konden, en zorgde er tevens voor dat ze ook nog eens onzinkbaar werden door middel van twee luchtkasten voor en achter in de vlet. De vletten waren een groot succes, en ook andere scheepswerven begonnen ze te bouwen. Nu is elke waterscoutinggroep uitgerust met enkele Lelievletten, en in 2010 varen er zo'n 1600 rond in heel Nederland.
 

Enkele gegevens over de lelievlet:
 
-12,5 m2 zeiloppervlak, standaard gaffelgetuigd (Fok + Grootzeil)
 
-Lengte: 5,6 meter
 
-Multiknikspant rompvorm
 
-Materiaal casco: Staal
 
-Materiaal Vlonders, doften en mast: Hout
 
-Hoogte mast: 5,6 meter
 
 
 

De zeeverkenners hebben 7 Lelievletten tot hun beschikking, namelijk de:
 
Zeilnummer
Naam
Bak
Bakslint
615
Turtle
Futen
Rood/Grijs
616
Ugly Duck
Otters
Bruin/Wit
617
Tin Plater
Zwaluwen
Blauw/Blauw
707
Nincompoop
Talingen
Groen/Rood
834
Close to the Edge
Wulpen
Groen/Groen
1022
Banknote
Snippen
Paars/Bruin
1652
Seabiscuit
Dodo's
Paars/Wit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elke groep heeft zijn vletten andere kleuren gegeven. Onze kleuren zijn:
Dolboord:
Boeisel:
Berghout:
Kim:
Binnen:
Grijs
Rood
Zwart
Zwart
Grijs
 
 
 


Kaagcup2009_012.jpg
 

M.S. Zuid-Holland

Enkele gegevens over M.S. Zuid-Holland.

 
Type schip: Luxe Motor
 
Gebouwd te: Scheepswerf 'De Vooruitgang' te Alphen a/d Rijn
 
Jaar van te waterlating: 1913
Lengte: 35,6 meter (deze lengte werd bereikt nadat het schip met ongeveer 10 meter verlengd werd.)
Breedte: 4,98 meter
Diepgang: Ongeveer 1,10 meter
Voormalig laadvermogen: 189 ton 
Voortstuwing: Stork Ricardo AR 213
Gebouwd en geplaatst in: 1956. De motor werd tentoongesteld op een maritieme beurs, en werd daarna direct in M.S. Zuid-Holland ingebouwd.
Vermogen: 132 pk.
Max. aantal toeren: 620 rpm.

603803_10152747937135328_1761410355_n.jpg
 
Dan volgt nu de indeling van het schip van voor naar achter:
 
Vooronder:
Uitgerust met drie bedden voor de staf.
 
Kisting:
Hier staat de aggregaat die het schip van stroom voorziet. Verder wordt hier het koproer herbergt als deze niet in gebruik is. Verder ligt hier alles waarmee we onze vloot onderhouden.
 
Het Ruim:
Hier slapen de Zeeverkenners in hun kooien (36 in totaal) Voorin staan twee wc's (1 voor de heren, 1 voor de vrouwen). Een stukje verder is de kombuis, die uitgerust is met een grote vrieskist, twee koelkasten, vier gasfornuispitten, afzuiger en koffiezetapparaat. Tevens zorgen drink- en buitenwater pompen voor het water in de kombuis. De gasinstallatie (buiten op het voordek) is gekeurd door een erkend installateur!
De kooien hangen aan de beide wanden van het schip, en zijn opklapbaar voor meer ruimte. In het midden staat een lange tafel waar we met zijn allen aan eten en spellen spelen e.d. Ook zorgen een paar speakers voor muziek.
 
Achterin het ruim bevindt zich het washok, waar men zich kan opfrissen en omkleden. Hier bevinden zich een grote waterbak en vier kranen die voor drinkwater zorgen.
 
Theehut:
Via de stuurhut kom je in het onderkomen dat we de theehut noemen. Deze ligt nog voor de stuurhut. Dit is in principe alleen voor staf. Er staat een gasfornuis, en een aanrecht met gootsteen en kraan voor drinkwater. Ook staan er een waterkoker en een koffiezetapparaat. Tevens zit er een autoradio in die over het gehele schip z'n muziek kan verspreiden.
In de theehut komt de staf bij elkaar, maar er wordt ook scheeps- en ereraad gehouden, en MBL- les gegeven.
 
Stuurhut:
Spreekt voor zich, hier bevindt zich het stuurwiel, de gashendel en de overige zaken om het schip te besturen. Ook kan je van hieruit de verlichting van het schip regelen, en de marifoon bedienen. Tevens staat er een bank waar meerdere mensen op kunnen zitten.
 
Machinekamer:
Hier staan de motor (Stork), de hulpset, de accu's die stroom leveren als de aggregaat uitstaat, Tevens is hier de CV- installatie geplaatst.
 
Roef:
Dit was de leefruimte van de schipper die er (tijdens de binnenvaart periode van de "Zuid") in woonde en sliep. Nu bevinden zich er een wc, twee hutten waarin in totaal vier bedden liggen, en een grotere ruimte (hal) waar nog een bed in staat. Ook worden hier alle belangrijke documenten (kopietjes scheepsinstallaties / vaarbewijzen staf) en foto's bewaard van de groep.
De roef is in principe ook het domein van de staf, omdat ze hier tijdens kampen in slapen.
Mocht je je verder nog afvragen hoe M.S. Zuid-Holland er in het echt uitziet, kom vooral een keer op een zaterdag langs.

961274250_5_ml96.jpg

De Nachtegaal

De “Nachtegaal” is het schip van de Loodsen bij Scouting Alphen. Deze zeilende platbodem is een zogenaamde Kagenaar, een type schip waarvan er nog maar enkele zeilend rondvaren.

Lees meer: De Nachtegaal

Te huur

Zoek je een leuke, 
groene omgeving 
met een mooi gebouw
voor jouw kamp of overnachting?
Dan ben je bij ons aan het goede adres! In ons gebouw kun je met 75 personen slapen en tot 150 mensen mogen er verblijven zonder overnachting. We liggen midden in het zegerslootgebied en op loop afstand van het Alphense centrum.

Hier vind je nog meer informatie.

Activiteiten

11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .
11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .
11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .
11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .
11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .
11 juni 2020  - hele dag
GEEN verhuur ivm Corona .