De Nachtegaal

assets/teams/Frontpageteam/Overige-vaarschepen/_resampled/SetWidth400-Kagenaar-de-Nachtegaal-1.JPG

De “Nachtegaal” is het schip van de loodsen bij Scouting Alphen. Deze zeilende platbodem is een zogenaamde Kagenaar, een type schip waarvan er nog maar enkele zeilend rondvaren.

Een Kagenaar is een buitenbeentje onder de aken, het type werd ontwikkeld toen men begon met het bouwen van ijzeren schepen. Net als Westlanders werden de Kagenaars gebruikt om door ondiepe sloten vracht te vervoeren, maar dan  in de omgeving – de naam zegt het eigenlijk al – van de Kagerplassen in Zuid-Holland. Om in deze sloten te kunnen varen, is de diepgang ongeladen ook slechts 30 centimeter!

Deze schepen werden voortbewogen door te bomen, te “wegen” (vanaf de kant voortduwen met een weegboom) of, als de wind gunstig stond, door een klein bijna driekanten zeil met een kort gaffeltje. De vracht bestond meestal uit landbouwproducten. Toen het wegverkeer de taak van de vrachtscheepjes begon over te nemen, zijn vele kagenaars gesloopt, of omgebouwd tot weekendscheepjes met een opbouw.

Over de historie van onze eigen Kagenaar, de “Nachtegaal” is niet veel bekend. Het scheepje is ongeveer 20 jaar geleden gekocht van een familie uit Warmond. Deze mensen hebben de Kagenaar gevonden bij een scheepssloperij. Er lag toen nog 15 centimeter beton op het vlak en meer dan een kaal casco was het eigenlijk niet. Ze hebben het scheepje opgeknapt, het vlak gedubbeld, en getuigd met een zeilplan wat lijkt op dat van een Lemsteraak. Toen ze een groter schip aanschaften, werd de Kagenaar door onze groep gekocht. Die het een geschikt schip zochten voor de loodsentak die net was opgericht. Sindsdien wordt de “Nachtegaal” onderhouden en bevaren door onze 18+ tak. Zo is er een paar jaar geleden een motor ingebouwd, zijn er nieuwe zwaarden gemaakt , is het houten dek en de houten vloer in het ruim vervangen, en is een deel van het vlak vervangen.

Activiteiten waaraan meegedaan wordt zijn onder andere de Gouden Gaffel Wedstrijden, de Westlander Zeildagen en de turfrace, georganiseerd door de Stichting Zeilvaart Warmond. Ook worden andere maritieme evenementen zoals de Goudse Havendagen bezocht. De zomerkampen (waarbij in het schip kan worden geslapen door max. 10 man) hebben plaatsgevonden van Zeeland tot Friesland en op vele plekken daartussenin.

Gegevens van de “Nachtegaal”:
Type :   Kagenaar
Lengte:  14,5 meter
Breedte:  2,5 meter
Diepgang: 0,3 meter (0,4 op de hak)
Hoogte: 12 meter (mast gestreken: 1,20 meter)
Zeiloppervlak: +/- 50 vierkante meter
Motor:  Kubota D850