Biografie van de Hollandsche Nachtegalen

Zeeverkennersgroep 'De Hollandsche Nachtegalen'

Bevers, welpen, kabouters, esta's, verkenners, gidsen, sherpa's, rowans, loodsen, allemaal geledingen van Scouting Nederland. De vroegere padvinderij werd in 1910 opgericht. De padvinderij wordt door sommige mensen in verband gebracht met een ietwat militaristische jeugdorganisatie waar geüniformeerde jongeren stoere spelletjes spelen. Anderen denken misschien aan een vereniging die zich alleen in naamgeving onderscheidt van de doorsnee jeugdclub. Beide groepen hebben ongelijk. Scouting van tegenwoordig heeft meer gezichten, ook in Alphen a/d Rijn.

In de zomer van 1996 werd de groep 60 jaar. In 1936 nam de heer De Vos uit Boskoop, die daar aan de padvinderij verbonden was het initiatief om ook in Alphen a/d Rijn een Scoutinggroep op te richten. Dit gebeurde onder leiding van Dierenarts Van Wijk. Tijdens de tweede wereldoorlog was Scouting taboe, maar na de bevrijding leefde de Alphense Scouting op als nooit tevoren. Het ging zelfs zo goed, dat het ledental te groot werd voor één groep. zodat moest worden overgaan tot splitsing. Het was een actieve vereniging, waaruit verschillende andere groepen voortkwamen.

Tien jaar na de oprichting werd het besluit genomen om verder te gaan als Zeeverkennersgroep, hetgeen een goede keuze is gebleken.Zo ontstond er een afdeling landverkenners en een afdeling zeeverkenners, welke laatste de huidige naam 'De Hollandsche Nachtegalen' handhaafden. Een Nachtegaal is een dier dat men niet meteen met water associeert. Een Nachtegaal is een vogel, maar een 'Hollandsche Nachtegaal' is een kikker. (In 1936: 'Als landverkenners in een onvervalst waterrijk poldergebied werden de leden vereenzelvigd met de toen talrijke bruine kikkers waaraan de groep haar naam ontleende "De Hollandsche Nachtegalen".

De Zeeverkenners en Loodsen hebben hun onderkomen en terrein aan de Heijmanswetering te Alphen aan den Rijn.

14 dec 2018 18:00 - 16:00
Scouts