Biografie van Scouting Alphen

Eigenlijk kunnen we heel kort zijn over een biografie, want deze vereniging bestaat pas sinds 1 januari 2003.

Maar de geschiedenis is toch wat verder strekkend. Voorjaar 2000 komt de toenmalige voorzitter (Kees Sinke) van Zeeverkennersgroep ‘De Hollandsche Nachtegalen’ een toenmalig bestuurslid (Ed Santifort) van Scoutinggroep ‘De Bonte Kraaien’ tegen tijdens een Jantje Beton Collecte. De heren hebben dan een gesprek over de opbrengsten van de Jantje Beton Collecte. Bij de ene vereniging is die al jaren hoog en bij de ander juist andersom. In het gesprek komen nog een aantal andere zaken aanbod, waardoor uiteindelijk blijkt dat er mogelijkheden kunnen zijn om samen te werken. De beide verenigingen kunnen gebruik maken van ieders Know How en materialen.

Anno 2003 is Scouting Alphen aan den Rijn een feit. De Kraaien en Nachtegalen zijn gefuseerd, bestuur is ‘geritst’ en groepen maken gebruik van elkaars faciliteiten als gebouw, schepen, materialen enz. Wel blijven de beide verenigingen onder het overkoepelende Scouting Alphen aan den Rijn onder de eigen namen doordraaien.

Dit laatste is logisch, Zeeverkennersgroep ‘De Hollandsche Nachtegalen’ bestaat al sinds 1936 en Scoutinggroep ‘De Bonte Kraaien’ is ca. 10 jaar daarna opgericht. Beide verenigingen hebben een naam opgebouwd binnen het Alphense die niet verloren mag gaan. Per 1 januari 2010 hebben we een nieuwe groep mogen verwelkomen, Welpen 'De Stokstaartjes'. Een Welpen groep die nieuw is opgericht met veel leden van voorheen de Alphense Nahani groep die in 2009 ophield te bestaan.

De drie verenigingen hebben inmiddels samen 8 speltakken, te weten een Bevergroep (de jongsten, land), drie Welpengroepen (2 maal land en en 1 maal water), een groep Scouts (land), een groep Zeeverkenners (water), Explorers (land), een groep Loodsen (water) en de Plus Scouts. De Explorers is opgericht in het najaar van 2003, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar draaien zij hun programma veelal op zaterdagavond in het Kraaiennest. De 8 speltakken hebben momenteel niet te klagen over belangstelling van nieuwe leden. Wekelijks melden zich nieuwe leden aan, die lang niet altijd direct geplaatst kunnen worden, maar door het diverse aanbod van speltakken zijn er vrijwel altijd mogelijkheden om lid te worden en dan in een later stadium alsnog door te stromen naar de speltak waarvan men eigenlijk lid wilde worden.

Wat betreft belangstelling heeft Scouting Alphen aan den Rijn alleen te klagen over de aanwas van staf- en bestuursleden. Hier stokt het soms, maar gelukkig nog niet dramatisch. In het verleden hebben speltakken vaak aan een zijden draadje gehangen wat betreft aantallen leidinggevenden maar altijd werd weer een oplossing gevonden om de leden het programma te kunnen bieden waarvoor Scouting Alphen aan den Rijn of de beide oudere verenigingen voor stonden.

Wij hopen u een klein beetje te hebben voorgelicht met het bovenstaande, maar u begrijpt dat we over een dergelijke lange periode nooit volledig kunnen zijn. Ook zou dit lijden tot ellenlange teksten waar niemand op zit te wachten. Toch houden we ons aanbevolen om verhalen uit het verleden te ontvangen zodat die middels deze site door een ieder gelezen kunnen worden.

27 okt 2018 10:00 - 12:00
Mag ik de lijm!