Zomerkamp 2015

Eindelijk is het zover, het kamp is begonnen.
Beleef het mee op deze site. Elke dag staat het laatste nieuws er weer op.
 
Dag 6, 17 juli 2015

150717_Kamp_2015_dag_6__13_.JPG
Hieper de piep HOERA. Kayleigh is jarig, dus tijd voor een feestje.
De slingers en ballonnen hingen al in de eetzaal en Kayleigh zat maar te wachten totdat wij haar gingen feliciteren. Dat duurde even, want er moest natuurlijk wel een groot ontbijt bij gemaakt worden. Echte minion champagne en verse croissants en een pistoletje maakte het een feestmaal. Eerst hebben we dan eindelijk hard voor Kayleigh gezonden waarna de cadeau’s uitgepakt mochten worden. Ook het thuisfront had natuurlijk aan haar verjaardag gedacht. Een enorme enveloppe, waar maar kaarten uit bleven komen.
150717_Kamp_2015_dag_6__94_.JPGNa dit gefeest moest er al weer een lunchpakket worden gemaakt. De tas gepakt met een lange broek en de korte broek moest aan en natuurlijk goed insmeren. Wat zouden we gaan doen? Het begon in ieder geval met een lange wandeling naar het strand. Daar gingen we met een sleepnet lopen om te kijken wat we allemaal konden vangen. Er stond een aardig windje van 6 à 7, de beentjes werden gezandstraald. Gelukkig was er een mooie vangst. Heremietkrabben, garnalen, zandvissen, 2 platvisjes en nog veel meer. Het was in ieder geval heel spannend om te zien wat er precies in zat en hoe de dieren zich in het zand razendsnel kunnen verstoppen.
Nu we toch zo dicht bij de zee zaten, kunnen we er net zo goed een eindje in. Er is zelfs een doornat stokstaartje gesignaleerd, al zullen we niet zeggen wie dat was. What happens in Hoek van Holland, stays in Hoek van Holland.150717_Kamp_2015_dag_6__139_.JPG
Na de zee waren de duinen aan de beurt om eens goed te onderzoeken. Met loep en kaarten werdt alle flora en fauna grondig geïnspecteerd. Joost leide ons naar de mooiste plekjes via hele spannende paadjes. Al met al was het een hele trippel.Op de terugweg trakteerde Kayleigh nog op een lekker softijsje, en daarmee was het feest weer compleet.
Na de pannenkoeken kon eindelijk de bonte aond beginnen. Een heel programma en de kinderen hadden het goed voorbereid, het was van een hoog niveau.
De volgende zaken kwamen aan bod:
Zeermeerminnen dans, aantal moppentappers, een quiz, scouting-rap, bank trommelen, terugblik op de week, dansen en natuurlijk mocht ook de goochelaar niet ontbreken.
Traditioneel sloot de leiding de avond af met een spetterend lied.


Op de wijze van YoHo-Yo Ho, a pirates life for me

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Een film met rare snuiters erop, een schat diep in de grond,
Een speurtocht met een schatkist erop, daarmee gingen we rond.

150717_Kamp_2015_dag_6__229_.JPGYoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Een schilderij, geheel van zand, wat is dat toch weer cool
De vliegers doen het ook heel mooi, al is het buiten koel.

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Daarom maken wij heel graag vuur en bakken dan ons brood.
En schelpen zoeken op het strand, wat is dat strand toch groot.

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Piraat John, die kwam vaak langs en liet een koker staan
Een rebus of woordzoeker, waar zou dat naar toe gaan?

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
De kaartjes maken wij graag zelf en met ook veel plezier
Dan snel het dorp in voor een spel, wie vindt een klaver vier?

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Garnalen groeien tot potvis, dat is een heel leuk spel,
Kunnen we zwemmen in de buurt, dat lukt gelukkig wel.

150717_Kamp_2015_dag_6__207_.JPGYoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
De cijfers leiden tot de schat, we weten waar hij ligt.
Insmeren en lopen maar, is de kuil nog dicht?

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Een zandkasteel die bouw je zo, pas op daar komt de vloed
en lopen als krabbetje, ja dat kunnen ze goed.

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
De kok, die was het koken beu, dus zelf maar wat doen
Met vlees gourmetten is wel leuk, maar wat is toch dat groen?

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Vrijdag begonnen met een feest, Kayleigh, de jarige job,
een flink ontbijt dat ging erin, ja het was heel snel op

Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.
Het vissen met een net is zwaar, echt sleuren met een touw
en dan het schuren van het zand, de vellen worden rauw
Yoho Yoho,
De Stokstaartjes op kamp.

 
Dag 5, 16 juli 2015


150716_Kamp_2015_dag_5__12_.JPGJa hoor, daar is ie weer, het wakker worden liedje van Jochem Myjer zorgt ervoor dat iedereen de dag weer kan begroeten. Al zijn er toch nog wel een paar slapende koppies erbij. Omdat we een beetje rustig willen beginnen, houden we een pyjama ontbijt.Dat bevalt goed en langzaam aan worden alle stokstaartjes dan toch echt wakker. Dat is maar goed ook, want de laatste koker van John Piraat ligt al weer op hun te wachten. Quinn is vandaag de superspeurder die de koker in de fietsmand vindt. Weer een brief van John Piraat, die uitlegt wat we met de verschillende gevonden getallen moeten doen. De computer wordt opgestart om de coordinaten in te voeren, maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn als gedacht. Van hartje Zeeland tot midden in de Zee, dat kan toch niet goed zijn. Nog maar een keer het filmpje goed bekeken en de GPS erbij gepakt en ja hoor, we weten waar de schat verstopt is.


Snel erheen om hem eruit te graven en open te maken. Er blijkt niet veel in te zitten. 
150716_Kamp_2015_dag_5__58_.JPG
Nog een schatkistje en een brief. In een beetje raar oud Nederlandsch schrijft John Piraat dat hij nog meer schatkistjes bij ons kampverblijf had verstopt.
Nu we zo dicht bij de zee zijn, gaan we toch maar eerst het strand op. Daar hebben we verchillende spelletjes gedaan: Zeilen hijsen, Darten, zandkastelen bouwen en natuurlijk veel, maar dan ook heel veel schelpen zoeken. Die kunnen mooi op de schatkist.

De schatkistjes waren echt overal op het terrein verstopt, dat was dus nog wel even goed zoeken voordat iedereen een kistje had.
Omdat het zo lekker was, als tussen doortje nog een appelcobler uit de dutch oven. Toen de kistjes mooi beplakt waren met schelpen en in de zorgvuldig uitgekozen kleuren waren geschilderd, gingen we gourmetten.
Het was mooi weer, dus kunnen we lekker buiten eten. Al snel werden de platen gevuld met lekkere hapjes en blijken de stokstaartjes goed te kunnen kokkerellen.
Dit keer een eng verhaal, met humor in het oerwoud voordat iedereen op stok ging.

150716_Kamp_2015_dag_5__94_.JPG150716_Kamp_2015_dag_5__147_.JPG150716_Kamp_2015_dag_5__167_.JPG
 
Dag 4, 15 juli 2015

 
DSC03345.JPG

Ook vandaag werd de nacht weer goed benut en na het ontwaken zingen we eerst de jarige vader van McKayla toe. Rond een uur of negen zaten we dan toch aan een heerlijk ontbijt met een spek eitje. Dit keer gebakken door Mirjam, maar toch ook wel lekker :-).


Al snel na het ontbijt werd er de koker gevonden. Dit keer met een codeschrift dat met een speciale code schijf ontcijferd moest worden. Gelukkig werd Tim door John Piraat gebeld, zodat hij kon uit doorgeven hoe het bericht ontcijferd moest worden. Ook nu kwamen er weer getallen uit, ben benieuwd wanneer we eindelijk weten waar de schat begraven is. Tijd voor een spel, van garnaal tot Potvis. Alle zeedieren moesten in de juiste volgorde gevonden worden. Maureen heeft de meeste setjes gevonden en was daarmee de onbetwiste winnaar.

DSC03354.JPGTijdens de lunch kwam het verlossende woord, er was toch nog een zwembad gevonden die wel tijdens de vakantie open is. Een groot gejuich en al snel zat iedereen met zwemtas en al in de auto, op weg naar Naaldwijk. Het was een mooi zwembad met een glijbaan en zelfs een buitenbad. Dat vonden veel toch wat te fris, dus werd er vooral binnen flink gespetterd en gespeeld.

Het avondeten bracht deze keer geen pizza, maar de andere P van Patat. Ook waren er taco's en frikandellen, genoeg keuze dus. De patat was niet aan te slepen, toch waren de buikjes op een gegeven moment gevuld. Met dit volle buikje gingen de vuurmeesters een mooi vuurtje neerleggen voor het dessert. Banana, appel, marshmallows en/of chocolade van het vuur. Succes verzekerd.
Voor het slapen gaan dit keer een vrolijk verhaal gekozen, waar toch weer een vieze onderbroek en barbies in voorkwamen. Genoeg om een hele nacht over te dromen.
 

DSC03385.JPGDSC03389.JPGDSC03404_001.JPG


 
Dag 3, 14 juli 2015

150714_Kamp_2015_dag_3__3_.JPG
 
Het was blijkbaar gisteren toch een vermoeiende dag, de stokstaartjes werden pas na 8 uur wakker. Heerlijk een dagje uitslapen dus. Dat rustig beginnen beviel wel en iedereen ging iets voor zichzelf doen. Een paar stokstaartjes gingen nog even oefenen met de vuursticks. Het duurde soms wel even, maar het lukte iedereen toch om een watje in de fik te zetten.

150714_Kamp_2015_dag_3__28_.JPG Ook deze keer stond het traditionele kaartjes maken op het programma, hou de brievenbus maar goed in de gaten want je weet nooit.

Als lunch was er een heerlijk broodje worst en al snel was het buikje goed genoeg gevuld voor een stevige wandeling naar het dorp. Na een minuut of tien waren in hartje centrum aangekomen. Je moet in hoek van Holland ook niet te hard lopen, want je bent er zo doorheen :-).
150714_Kamp_2015_dag_3__77_.JPGIn het dorp waren er twee spelletjes. Eerst moesten een aantal mensen worden gevonden die voldeden aan de de opdracht die op het kaartje stond. Best wel spannend om iemand aan te spreken of hij bijvoorbeeld naar Frankrijk of Duitsland op vakantie gaat. Daarna moest er een bijzonder boodschappenlijstje worden gehaald: Waar haal je n
ou zo snel een klavertje 4 vandaan? Ze waren toch nog zo creatief om langs de kritische jury te komen.
Het dorp was een mooie plaats voor Linde om voor haar verjaardagte trakteren op heerlijke soesjes. Er werd in ieder geval luid gezongen, zodat heel Hoek van Holland weet dat ze jarig is.
 Na al die feestelijkheden mocht eindelijk het geld uitgegeven worden bij de Action. Ookdit jaar is het gelukt om heel veel spullen te kopen, zeker gezien het budget. Met de nieuwe aankopen weer terug naar het clubhuis waar een lekker fruithapje klaar stond. Ook werd het zoeken naar de koker beloond met weer een mooie brief van John Piraat. Een lastige zoekpuzzel gaf weer iets prijs van de schatlocatie: 
Noord eenenvijftig.

Andijvie stamppot met spekjes was het hoofdgerecht van de avond met als toetje de applecobbler met ijs. Het toetje was een speciaal verzoek van de stokstaartjes bij het ontbijt en weer een mooie gelegenheid om de dutch ovens op te stoken.

's Avonds bleek dat er veel ouders aan ons hebben gedacht, postzakken vol kaarten zijn er weer afgeleverd bij het kampterrein. Daarna nog even de foto's van de afgelopen week bekeken en natuurlijk een mooi verhaaltje voordat iedereen weer op stok kon.
 

 
Dag 2, 13 juli 2015

 
150713_Kamp_2015_dag_2__24_.JPG150713_Kamp_2015_dag_2__30_.JPG150713_Kamp_2015_dag_2__44_.JPG
De ochtend begint voor de leiding met wat geluid uit de slaapzaal. Het blijkt gefluister te zijn, zoals alleen echte stokstaartjes dat kunnen. Het zorgde er in ieder geval voor dat we netjes om 8 uur met een broodje en een eitje de buikjes konden vullen.
Het was wat vochtig buiten, dus werden de vliegers binnen voorzien van de meest mooie tekeningen en teksten.
Natuurlijk moest de vlieger goed getest worden, en ja hoor, ze doen het goed.

Omdat het wat frisser was vandaag konden we mooi gebruik maken van de overdekte vuurplaats. De vuurmeesters in spe konden mooi laten zien hoe ver ze al zijn en al snel gingen er vele blokken hout de fik in. Gelukkig was het ook bijna lunch tijd, zodat er in no-time 22 broodjes boven het vuur hingen. Beetje boter en suiker erop en het feest is weer compleet.

150713_Kamp_2015_dag_2__56_.JPGHet weer was inmiddels beter geworden, dus op naar het strand. Een stevig wandelingetje van een half uurtje enkele reis. Iedereen hield de moed er goed in en al snel zat er voldoende zand in de haren. Op het strand was er een druk programma: strandjutten en diervriendelijke krabbenrace. Ook de leiding ging krabbenracen, al is er van die race tot op heden onduidelijkheid (en onenigheid) over wie gewonnen heeft. Er stond nog meer op het programma, maar dat stellen we nog maar even uit. Het begon namenlijk aardig te spetteren.
Na nog een spelletje pictionairy konden we aanvallen op de macaroni en een mooie vla-flip als dessert.

De kinderen waren toch wel vies geworden en begonnen ook wat berookt te ruiken. Het avondprogramma bestond uit het doucen van alle keuters en een goede tekencontrole. Hoe goed er ook gezocht is, de teller staat nog steeds op 0.

Het verhaal van gisteren was in goede aarde gevallen, zodat er voor het slapen gaan nog een mooi vervolg aan het verhaal geplakt werd.

Dag 1, 12 juli 2015


Foto1.JPG

Om 12 uur was het eindelijk zo ver, het kamp ging beginnen.
Al ruim op tijd stonden de eerste stokstaartjes bepakt en bezakt voor het hek.
Snel naar binnen om een mooi plekje te vinden voor de tassen en het bedje.
Toen iedereen een mooi plekje had gevonden was het tijd om een boterhammetje te eten.
We hadden weer veel lekkere broodjes van bakker Zonneveld gekregen, heerlijk.

Toen was het eindelijk tijd om naar binnen te gaan voor het kampthema.
De beamer stond al klaar en na nog even gekeken te hebben hoe iedereen binnen kwam was het tijd voor het volgende filmpje.


Eindelijk was het kamp thema bekend: 

OP JACHT NAAR DE SCHAT.

 

Foto2.JPG
Er was een koker op het terrein verstopt, waar de eerste aanwijzing in zat. Iedere dag is er een nieuwe opdracht in de koker, die ons naar de schat gaat leiden.
Voordat we verder gingen werden de ouders met een knuffeltje gedag gezegd en gingen we een speurtocht doen.
Links, Rechts of toch maar rechtdoor? Een schatkist op de boom hielp ons gelukkig op het juiste pad te blijven. Als er een schatkaart op stond, dan lag er in de buurt een puzzelstukje. Hiermee konden we een schatkaart kaart maken met nummers erop. Geen idee wat ermee te doen, maar dat komt later wel.
Tijd voor wat ontspanning, levend memory. Verschillende bekertjes omdraaien en maar zorgen dat je dezelfde dingen bij elkaar hebt gevonden. Anders kun je altijd wel een poging wagen om vals te spelen, gelukkig was de leiding nog fit om nog valser te spelen cool.

Fishsticks met doperwten en wortelen stonden op het menu. Zeker met een ijsje als toetje weer erg lekken.
Om al een beetje in de stemming te komen voor de nacht kwam Klaas Vaak langs met verschillende kleuren zand. Nu lag er toevallig ook nog wat plakplastic, zodat we er een mooi zandschilderij van konden maken. Heel nauwkeurig werden de verschillende zandkorreltjes precies op de juiste plek geplaatst.
Na nog een mooi verhaal, waarbij alle stokstaartjes een stukje konden vertellen gingen de luikjes dicht en gelukkig ook de snaveltjes toe.

Tot morgen

Foto4.JPGFoto3.JPG