Inloggen

Inloggen

Text grootte

Zomerkamp 2015

Zomerkamp Zeeverkenners Scouting Alphen 2015
 
Vrijdag 10 juli scheepten zo’n 24 zeeverkenners en 6 stafleden in op de Zuid-Holland en maakten we ons op voor het hoogtepunt van het jaar; het zomerkamp. Voordat de leden hun vletten in mochten werden eerst nog een paar nieuwe zeeverkenners geïnstalleerd zodat ook deze vol trots met hun uniform aan dek mogen staan tijdens het openen.
 
Na deze plechtigheid werden de vletten door de Boozer naar de Kever –een van de meren op de Kagerplassen- gesleept, waar de Zuid-Holland al voor anker lag. Zoals gebruikelijk werd deze eerste avond het “praatje pot” gehouden, oftewel de uitleg over de indeling van ons wachtschip, wat regels en andere belangrijke zaken om ons verblijf op het water in goede banen te geleidesunset.jpgn. Na dit praatje en een lekker kommetje soep maakten de zeeverkenners hun kooi in orde om daarna te ruste te gaan.
 
Zaterdag was het een prachtige dag met zomerse temperaturen, een mooie gelegenheid om eens lekker in het water te plonsen. Gedurende het hele kamp strijden alle boten tegen elkaar in diverse spellen om punten te verzamelen voor hun bak, waarbij de vlet die aan het eind van het kamp de meeste punten heeft binnengesprokkeld mooie prijzen kan winnen. Het eerste spel waarmee punten te behalen viel was een soort waterpolo waarbij de bal over de vlet van de tegenstander gegooid diende te worden om te scoren. Dit bleek een erg zware tak van sport en na een paar potjes waren de leden al aardig afgemat, gelukkig konden ze hierna lekker aan dek liggen, een stukje vrij zeilen, of meezeilen met de Kagenaar van de loodsen, die ook even gezellig langskwamen. Na het avondeten werd er ook nog vrij gezeild om daarna lekker vanuit bed een filmpje te kijken voordat de ogen weer gesloten werden.
 
De volgende dag stonden we vroeg op voor een lange dagtocht. Eerst werden de vletten de Ringvaart opgesleept, om ze daarna richting het Noorden te laten zeilen. Er stond een lekkere bries waarbij de vletten ruime/voor de wind konden zeilen dus dat schoot lekker op. In het altijd mooie Hillegom werd in een parkje geluncht, waarna de vletten door konden zeilen tot diep in het centrum van Haarlem. Hier stond de wind verkeerd en dus moest er een stukje geroeid en gewrikt worden. Gelukkig lag de Zuid-Holland net boven het centrum, blaren op de handen hebben we dus niet gezien. Na deze lange tocht lieten we de maaltijd Macaroni Carbonara “a la de Rijk” ons goed smaken om daarna de rest van de avond lekker rustig aan te doen.
 
Maandagochtend werd er na het ontbijt lekker vrij gezeild op de Spaarne, om na de lunch met de Boozer en twee afgeladen vletten naar het centrum van Haarlem te varen. Hier moesten de bakken meerdere opdrachten uitvoeren, zoals het fotograferen van bepaalde monumenten en het scoren van een mascotte voor de vlet. ’s Avonds was het helaas aan het regenen, maar gelukkig valt er altijd wat te doen aan boord van de Zuid. Zo werden alle uniformen in orde gemaakt en kon er volop in de logboeken geschreven worden. Ook werd er druk geoefend met knopen en ander schiemanswerk voordat we weer lekker te kooi gingen.
 dek_avond.jpg
Dinsdag was het weer de hoogste tijd om te vertrekken uit Haarlem, op naar de volgende locatie. De zeeverkenners mochten weer een dagtocht gaan zeilen, en ook ditmaal stond er een lekker windje uit een gunstige hoek dus dat schoot lekker op. Aan het eind van de middag draaiden de vletten de Nieuwe Meer, onder de rook van Amsterdam, op. Hier lag de Zuid-Holland de zeeverkenners, en met name de bootsen op te wachten, want deze zouden het avondeten gaan verzorgen deze avond. De bootsen hadden gekozen voor een lekkere Curry met rijst, die ze prima hadden bereidt en daarom ook heerlijk smaakte. ’s Avonds werd er druk geoefend met onder andere lijnwerpen en andere belangrijke vaardigheden om goed te kunnen meehelpen op de boten.
 
Woensdagochtend vertrokken we vanaf de Nieuwe Meer naar de Blauwe Beugel op de Westeinder Plassen. Deze dag werden de vletten gesleept door de Boozer, maar goed ook want het regende en ook de wind stond erg ongunstig om lekker te kunnen zeilen op de Ringvaart. Twee uurtjes slepen later  waren de vletten op de Blauwe Beugel en konden we lunchen op de Zuid, waarna we met een paar bammetjes in onze magen de vletten instapten en richting het centrum van Aalsmeer te gaan. Hier speelden we een “Mister X”spel, waarbij de bakken met behulp van foto’s een (voor hun) onbekende man moesten zoeken in en rond de winkelstraat. Deze Mister X bleek erg goed en bleef anderhalf uur lang rondsneaken voordat de eerste bak hem te pakken had. De paranoia sloeg hard toe bij sommige leden, zeker als X slinks een foto van hen wist te maken. Toen het spel geëindigd was zeilden de vletten terug naar de Zuid, waar de beste man al in de stuurhut zat om daarna gezellig mee te eten en de vele vragen van de zeeverkenners te beantwoorden. ’s Avonds werd er nog even gezeild, om daarna een filmpje te kijken en aansluitend te gaan slapen.
 toko.jpg
Donderdag werden we wakker onder een heerlijk stralend zonnetje, perfect weer om een activiteit te doen waar al door de leden op werd gehoopt: het vlettenkeren. Alle onderdelen van de vletten werden op het dek van de Zuid gelegd, waarna de bemanningen net zo lang hun boten heen en weer slingerden tot ze omsloegen. Hierna konden de vletten grondig worden geboend en worden leeggehoost, waarna we ze na de lunch weer hebben opgetuigd. Er werd nog een poging gedaan om de vletten onder water te slepen maar dit ging niet helemaal goed toen onze Bart omviel. Dat je ook onder water hard kan vallen werd maar weer bewezen, want met pijn in zijn elleboog zijn we maar even met hem naar de dokter en het ziekenhuis geweest, waar gelukkig bleek dat er niks gebroken was. Ondertussen werd weer even vrij gezeild (lees: ankertje uit en lekker plonzen) oftewel lekker ontspannen. Heel veel tijd om te relaxen was er niet want aan het eind van de middag kwam Neptunus met haar trawant langs om de nieuwe leden aan boord van de Zuid te dopen. Na een mooie toespraak, een flinke pollepel met verzamelde etensresten over het hoofd, een slok speciale Neptunusdrank en een duik van de loopplank was de plechtigheid voorbij voor de nieuwe leden (en voor de leden die voor het laatst meewaren op kamp) en konden we de graag geziene maaltijd eten waar Joey al de hele middag mee bezig was in de kombuis: “Omelet a la Kassie”. Als toetje was er nog een mooie verrassing, namelijk vers & speciaal voor ons gemaakt aarbeien en orio ijs wat we ons ook zeer goed hebben laten smaken. Na het eten werd er nog even gewrikt, helaas ging het al vrij snel regenen waardoor we vroeg naar het ruim van de Zuid terugkeerden. Waar normaal gesproken de zeeverkenners al vrij snel gaan slapen als de lichten uitgaan, waren er nu wat belhamels ’s nachts aan het rondlopen in het ruim. Al snel werd een one-man SWAT team vanuit de stafleden opgesteld die met zijn supersoaker de nachtbrakers te kooi stuurde.
 
neptunus.jpgVrijdagochtend werden we gewekt met een stralende zon en een straffe bries, oftewel heerlijk zeilweer! Op de grote poel stonden flinke schuimkoppen dus daar bleven de vletten maar even weg, maar op de Blauwe Beugel kon er hard doorgezeild worden. Na het lunchen werd door de staf bekend gemaakt dat de bakken zelf voor hun eten moesten zorgen. Alle vletten kregen een bedrag mee om boodschappen mee te doen, en de opdracht om een salade en een toetje te maken. Hiervoor konden punten worden verdient voor wie het minst geld uitgaf, de presentatie en de smaak van het eten. Alle bakken hadden uitstekend hun best gedaan en er stonden heerlijke maaltijden op tafel die vrijwel allemaal tot het laatste blaadje werden opgepeuzeld. ’s Avonds werd er nog even gezeild en gezwommen, om daarna de uitreiking van de “Bak van het Kamp” te houden. Gijs van de Ugly Duck had dit kamp met zijn bak de meeste punten bij elkaar gesprokkeld en had dus de eer om deze prijs in ontvangst te nemen, van harte Otters!
 
Na een broodnodige laatste nachtrust vertrokken we zaterdagochtend in de sleep weer richting ons haventje aan de Heimanswetering. Moe maar voldaan ruimden we de boten op, om na de lunch in het haventje afscheid van elkaar te nemen na een prachtig kamp. Zeeverkenners, van harte bedankt voor de leuke week & tot na de zomerstop!

 blauwe_beugel.jpg

Te huur

Zoek je een leuke, 
groene omgeving 
met een mooi gebouw
voor jouw kamp of overnachting?
Dan ben je bij ons aan het goede adres! In ons gebouw kun je met 75 personen slapen en tot 150 mensen mogen er verblijven zonder overnachting. We liggen midden in het zegerslootgebied en op loop afstand van het Alphense centrum.

Hier vind je nog meer informatie.