Vertrouwenspersoon
Bij Scouting is het belangrijk dat (jeugd)leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.
Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een sociaal veilige groep. Je wilt het niet, maar soms krijgt een Scoutinggroep toch te maken met grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, pesten, agressie, geweld of discriminatie. Met wie kan je dan praten? Dat is de vertrouwenspersoon.
Wat is een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon is een persoon waar vrijwilligers, jeugdleden of ouders in vertrouwen kunnen praten. Dit kan gaan over een concreet voorval, maar ook over een onderbuikgevoel en twijfels. De vertrouwenspersoon heeft als doel dat de hulpvrager zich ondersteund weet in eventuele vervolgstappen.
Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk.
Te allen tijde moet een melder zich vrij voelen om te gaan praten met de vertrouwenspersoon. Daarom is de vertrouwenspersoon ook geen onderdeel van het bestuur. De vertrouwenspersoon kan immers ook benaderd worden als een melder een klacht heeft over een bestuurder. Verder moet een bestuurder niet bezwaard zijn met vertrouwelijke informatie bij het nemen van maatregelen. Onafhankelijkheid is dus van groot belang.
Mocht u om wat voor reden dan ook met die vertrouwenspersoon willen spreken dan kunt u een e-mail sturen aan de vertrouwenspersoon.
Het adres spreekt voor zich: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.